ODRŽANA SVJETSKA PREMIJERA FILMA SVJETLA GRADA (FOTO)

22 Feb

 

U kinu Meeting Point, čija je dvorana bila popunjena do posljednjeg mjesta, u četvrtak uveče premijerno je prikazan film SVJETLA GRADA mladog sarajevskog reditelja Kenana Musića. Film o vršnjačkim problemima sa kojima se, doselivši u veliki grad, suočava dječak iz maloga mjesta, privukao je veliku pažnju Kenanovih vršnjaka, srednjoškolaca, ali i nastavnika i profesora Dobrinjske gimnazije čiji je Musić učenik završnog razreda, koji su ekipu filma nakon premijere nagradili aplauzom i ovacijama. Premijeri je prisustvovao i veliki broj zvanica iz kulturnog, javnog i duštvenog života Sarajeva. Organizaciju premijere preuzela je OBALA ART CENTAR u saradnji sa OPERACIJOM KINO.

Image

Svjetla grada sniman je dva mjeseca. Priča je to o dječaku koji, sa velikim očekivanjima, doseljava iz manjeg mjesta u veliki grad. Uskoro dobija drugačiju sliku velike sredine; društvo ga počinje iskorištavati i maltretirati. Promjenu u njegov život unosi susret sa starijim mladićem koji ga izvlači iz vršnjačkih problema, ali uvlači u pravu životnu dramu iz koje izlaz dječak mora pronaći sam. Kako je dan ranije na press konferenciji kazao sam reditelj Musić, film zapravo ne govori ni o kome pojedinačno, već detektira i rasvjetljava probleme sa kojima se inače suočavaju njegovi vršnjaci i primjenjiv je na sve gradove.
Nakon oficijelne premijere film SVJETLA GRADA će biti prikazan i 22. i 23. februara u kinu Meeting Point. Druga noć prikazivanja je rezervisana za sve pedagoge i direktore sarajevskih škola, a za treću noć prikazivanja već su rezervisane sve ulaznice.

Sarajevska publika će potom imati priliku da film SVJETLA GRADA pogleda u Meeting Pointu od 28. februara do 3. marta.

Image

Film će nakon Sarajeva biti predstavljen i u Zenici i Novom Pazaru, a već sredinom marta počet će kino distribucija filma u BiH i regionu.

Scenario i režiju za film potpisuje Kenan Musić. Producent i scenograf filma je Edin Ličina, a glavnu ulogu tumači Filipinac Albert Michael Ramirez. Montažu filma potpisuje Admir Šljivnjak. Kompozitori muzike su Munir Mešanović i Osman Abdelmukaram. Dizajner zvuka je Eldin Bihorac. Uloge u filmu su ostvarili i Lana Stanišić, Nela Đenisijević, Adnan Novo, Muhamed Dupovac…

Image

Pokrovitelji filma su: Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Gimnazija Dobrinja, TVSA, Zenica24sata.com, Toyota, Obala Art Centar, Operacija kino, Radio Zenit.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: